فهرست ها

همزمان با هفته ملی سلامت بانوان؛ وبینار آموزشی – مشاوره ای «پوکی استخوان» به همت کتابخانه هجرت مشهد برگزار شد

وبینار آموزشی- مشاوره ای «پوکی استخوان» همزمان با هفته ملی سلامت بانوان به همت کتابخانه عمومی هجرت مشهد برگزار شد

به گزارش روابط عمومی اداره کل کتابخانه های عمومی خراسان رضوی، وبینار آموزشی- مشاوره ای «پوکی استخوان» همزمان با هفته ملی سلامت بانوان به همت کتابخانه عمومی هجرت مشهد و با حضور طیبه جلایرنیا، پزشک عمومی و با مشارکت مرکز بهداشت شماره 3 مشهد برگزار شد.

در ابتدای این وبینار طیبه جلایرنیا با بیان اینکه پوکی استخوان یک بیماری خاموش است، گفت : پوکی استخوان بیماریی است که باعث کاهش توده استخوانی و در نتیجه  ضعیف و سست شدن بافت استخوان می شود.  این حالت سرانجام به شکستن استخوان منتهی خواهد شدو بیشترین خطر متوجه  لگن، ران، مهره ها و ساعد است.  سازمان بهداشت جهانی برای سال 2050 تخمین می زند که بالغ بر 530 میلیون نفر از جمعیت آسیا در سنین بالای 65 سال خواهند بود و این افزایش جمعیت در کنار عوامل خطر سازی همچون فقر غذایی کلسیم، کمبود ویتامین D و زندگی کم تحرک، استئوپروز را به یکی از مهمترین معضلات بهداشتی این جوامع تبدیل خواهد کرد.

تراکم استخوان ایرانیان پایین تر از استاندارد بین المللی است
طیبه جلایرنیا، پزشک عمومی عوامل پوکی استخوان را به دو دسته قابل پیشگیری و غیرقابل پیشگیری تقسیم کرد و گفت: عوامل قابل پیشگیری شامل کنترل وزن، ورزش کردن، عدم مصرف دخانیات، تغذیه مناسب و عدم استفاده طولانی مدت از داروهایی مانند کورتون و ضد تشنج است و عوامل غیرقابل پیشگیری شامل جنسیت، سن، وراثت، نژاد، نوع استخوان بندی، ابتلا به برخی بیماریهای مانند کم کاری و یا پرکاری غده تیروئید و دوران یائسگی در بانوان است.
وی در رابطه با علائم بالینی پوکی استخوان به شکستگی حاد (مهره، مچ دست و لگن)، دردهای مزمن و خفیف در اثر فعالیّت، خمیدگی پشت و پیدایش قوز و کوتاه شدن تدریجی قد اشاره کرد.

افراد مستعد ابتلا به پوکی استخوان

جلایرنیا گفت: به طور معمول یائسگی قبل از سن 45 سالگی، یائسگی زودرس به دلیل برداشتن تخمدانها بواسطه جراحی در بانوان جوان، رژیم های سخت، مصرف دخانیات، کمبود و یا نبود فعالیت فیزیکی و بدنی و ورزش، سابقه پوکی استخوان در فامیل(ارثی بودن)، مصرف طولانی داروهای کورتن دار ، سابقه شکستگی استخوان، افراد مسن، زنهای که زایمان زیاد و با فاصله کمتر از 3 سال و  داشتن عادت غذایی فاقد کلسیم و ویتامنی D به میزان لازم مستعد ابتلا به بیماری پوکی استخوان هستند.

چگونگی تشخیص بیماری پوکی استخوان
طیبه جلایرنیا، پزشک عمومی مرکز بهداشت شماره 3 مشهد افزود: بخاطر داشته باشید که پوکی استخوان براحتی قابل تشخیص و درمان است. تشخیص پوکی استخوان توسط پزشک و با اندازه‌گیری تراکم استخوان انجام می‌شود. اندازه‌گیری تراکم استخوان یک روش بدون درد است که با استفاده از یک دستگاه مخصوصی به مدت ۱۵ دقیقه انجام می شود. اما بهترین و دقیقترین روش تشخیص این بیماری سنجش تراکم معدنی استخوان به شیوه جذب دوگانه با اشعه ایکس است.
وی در رابطه با اینکه چه کسانی نیاز به آزمایش سنجش تراکم استخوان دارند، گفت: مردان یا زنان بالای 45 سال یا زنان یائسه با سابقه شکستگی استخوان،  زنان بالای 65 سال و مردان بالای 70 سال، کسانی که قد آنها کوتاه شده و یا قوز پیدا کرده اند و یا  بدون علت خاصی دچار  کمردرد شدید و ناگهانی شده اند، افرادی که بیشتر از دو ماه کورتون مصرف کرده اند و یا داروهائی مصرف می کنند که تراکم استخوان را کاهش می دهد،  افرادی که دچار بیماری های مزمن با عوارض کاهش تراکم استخوان هستند و افرادی که مبتلا به بی اشتهائی روانی هستند باید این آزمایش را انجام دهند.

رژیم غذایی مناسب برای پیشگیری از ابتلا به بیماری پوکی استخوان

طیبه جلایرنیا با بیان اینکه بیماری پوکی استخوان قابل پیشگیری است، گفت: استفاده از یک رژیم غذایی مناسب و سالم می تواند فرد از ابتلا به بیماری پوکی استخوان مصون نگاه دارد.
وی تصریح کرد: مصرف روزانه سبزیجات، میوه جات، لبنیات، عدم از نوشیدنی های گازدار ، عدم مصرف زیاد گوشت قرمز و عدم مصرف بیش از حد از چربی ها و روغن های اشباع شده و کاهش وعده غذایی سرخ کردنی عامل موثری در کنترل و پیشگیری از این بیماری است.

وبینار

اخبار و اطلاعیه